Al torn de visita al temple i Museu parroquial, que arranca com cada any el mes de maig per al públic, hi ha assistit un grup de 38 persones procedents de Palma i d’altres indrets de Mallorca guiats per l’historiador Gaspar Valero, amb la participació de Francesca M. Serra, historiadora local.

Amb anterioritat el grup va visitar la Cova de Sant Martí i l'oratori de Santa Anna.

A l’interior del temple parroquial es varen explicar les característiques del conjunt arquitectònic que forma el temple, la nau principal, el campanar i la Capella del Sant Crist o Capella fonda de l’església, tot destacant-ne l’estil arquitectònic, els arquitectes autors de la traça de les construccions del temple i la Capella, així com els escultors dels distints retaules dels altars majors i capelles.

Així mateix, s’aportaren notes històriques en relació amb l’antic temple que fou construït a partir de l’any 1302 i sobre la construcció de l'actual edifici, amb elements que corresponen a distintes èpoques i estils.

El temple parroquial, d’estil neogòtic, data de l’any 1893, aixecat en el lloc que ocupava el temple primitiu, després de l’ensorrament que va esdevenir l’any 1870.

La Capella del Sant Crist, d’estil barroc, data de 1697. La seva construcció neix per impuls de la devoció popular d’aixecar una capella de categoria dins el temple parroquial a la Portentosa Figura. La imatge que presideix la Capella va se traslladada l’any 1507 en processó a la Cova de Sant Martí d’Alcúdia per implorar aigua per als camps. De tornada els qui portaven la Imatge s’entemeren que estava banyada de sang amb unes gotes d’aigua, segons es recull a dues actes notarials.

La visita al temple va finalizar amb la visita al Museu parroquial, de gran interès artístic, en què es destaquen pintures d’autors dels segles XIV i XV com Rafel Mòger, Miquel d’Alcanyís, Joan Desí, dins el conjunt d’una selecta obra escultòrica, pictòrica i d’orfebreria.

 F. M. Serra